Algemene instructie over het uitsteken van de Nederlandse vlag

Wanneer mag ik de vlag uitsteken en wanneer niet?


De minister-president heeft op 22 december 1980 een vlaginstructie vastgesteld voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen. Voor lokale overheden geldt deze vlaginstructie ook. Voor particulieren en private instellingen bestaat een dergelijke instructie niet, maar desgevraagd wordt hen geadviseerd deze vlaginstructie te volgen.

De Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is het symbool van de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag hoort een ereplaats te hebben, overal waar deze staat. De kleuren van de vlag zijn helderrood, helderwit en kobaltblauw. De vlag moet schoon zijn en er mogen geen versieringen of andere toevoegingen worden aangebracht. Het is tevens ook niet toegestaan om de vlag te gebruiken voor commerciële doeleinden of te bedrukken met reclame. Over de afmetingen van de vlag zijn verder geen regels opgesteld.

Uitgebreid of beperkt vlaggen

In Nederland wordt voor het gebruik van de Nederlandse vlag onderscheid gemaakt tussen uitgebreid vlaggen en beperkt vlaggen. Bij uitgebreid vlaggen, wordt de vlag uitgestoken op alle rijksgebouwen. Dit zijn bijvoorbeeld scholen en ministeries. Bij beperkt vlaggen wordt alleen de vlag uitgestoken op bijvoorbeeld hoofdgebouwen van de ministeries.

Vlaggen bij bijzondere gelegenheden

Ook voor andere bijzonderheden mag de vlag gehesen worden. Bijvoorbeeld als je je schooldiploma hebt gehaald of als je een jubileum viert.

Nationale dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking speelt zich af op de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok vlaggen officieel dan ook beperkt van 18:00 uur tot zonsondergang. Na de 2 minuten stilte wordt de vlag dus niet in top gehesen, maar blijft tot zonsondergang halfstok. Het halfstok hangen van de vlag doet recht aan de gevoelens van oorlogsoverlevenden en nabestaanden van de oorlog. Hier staat respect dus centraal.

Nationale bevrijdingsdag

Op 5 mei wordt de Nederlandse vlag wel helemaal gehesen. Dit gebeurt vanaf zonsopkomst tot zonsondergang. Het gebruik van de Vier Vrijheidswimpels naast de vlag is aangeraden te gebruiken.

Dit is natuurlijk nog maar de basis, en er bestaan nog veel meer bijzonderheden over het gebruik van de Nederlandse vlag. Bent u benieuwd geworden naar de Nederlandse vlag? Kijk dan op bosvlaggen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.